Forberedelseskurs på Sund Folkehøgskole

Fra fjerde til fjortende februar møttes vi på Sund Folkehøgskole i Nord-Trøndelag for å forberede oss på fire og en halv måned i Chiapas, Mexico. Hensikten var både at vi skulle bli kjent med hverandre, at vi skulle prøve å tilegne oss kunnskap med praktisk og teoretisk verdi, og ikke minst at vi skulle bli vant til å være sammen store deler av døgnet. Ideelt skulle reisa starte her, men av praktiske årsaker fikk vi et par dager hjemme før vi satte oss på flyet den 17. februar.

Vi ble godt tatt vare på på Sund. Tidligere folkehøgskoleelever påstår at det pleier å være sånn på folkehøgskoler. Fire måltid daglig til faste tider var uvant, men absolutt sunn, kost for oss. Resten av dagene var bygd rundt mattidspunktene. Etter frokost og fram til lunsj hadde vi spanskundervisning, både for å komme litt i stemning og for å faktisk lære språket. Etter lunsj og etter middag slapp mange dyktige innledere til. Noen innlegg tok form som lek, noen var reine universitetsforelsninger, andre var praktiske. Programmet var tett og intenst og temaene ganske forskjellige sjøl om de alle kretset rundt nord - sør-problematikken.

Journalist og tidligere brigadist Roy Krøvel hadde et innlegg hvor han ga oss gode skrivetips. Vi måtte utføre flere skriveøvelser og fikk et lite inntrykk i hvordan det er å være journalist. Nå er det opp til oss å utnytte de gode rådene. Evelyn Lystad, sjukepleier og jordmor, ga oss relevant og god informasjon om helse i sør. Hun ga gode råd både om hvordan vi kunne, og måtte, ta best mulig vare på oss sjøl, og hvordan vi kan hjelpe andre. John Jones fortalte om bistand, solidaritet, utvikling og globalisering og sammenhengen mellom disse elementene. Lars Leer foreleste om neoliberalisme og demokrati,  Rune Skarstein om økonomi i  sør i forhold til nord, og Kristin Havgar bevistgjorde oss på hvordan norske medier dekker, eller ikke dekker, sør. Tidligere brigadekoordinator i Chiapas, Arlid Hermstad,  fortalte litt om historien til Chiapas og Mexico. Kay Jacobsen hadde et innlegg han kalte "Peace Building" med praktiske oppgaver, diskusjoner og briljerte med detaljkunnskap løst og fast knytta til dette temaet. Tidligere Chiapasbrigadister fortalte oss om hvordan det nettopp var å være brigadister i Chiapas og hadde laget rollespill andre praktiske øvelser i forhold til dette. Kaospilotstudent Anne Bitsch hadde flere praktiske øvelser når det gjaldt gruppesamarbeid og gruppeprossesser og lærte oss en del, og lærte nok også sjøl en del, om hvordan større grupper kan fungere og fungerer.

Seminaret var var rikt på informasjon og samvær, og vi fikk en fin plattform å bygge videre på i forbindelse med oppholdet vårt i Chiapas.

Land